A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

«Староста – лідер, адміністратор, представник інтересів територіальної громади»

Дата: 21.09.2017 16:26
Кількість переглядів: 815

  18-19 вересня у м.Дніпро за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» відбулася науково-практична конференція «Староста – лідер, адміністратор, представник інтересів територіальної громади». Мета конференції – поширити позитивний досвід успішних об’єднаних громад на всю територію України. Участь у заході взяли представники об’єднаних територіальних громад з 11 областей України серед яких і представники Чемеровецької громади Ірина Кузик та Дем»ян Коваль. Про враження від зустрічі з уст наших учасників:

    «В ході конференції учасники мали можливість поспілкуватися з теоретиками та практиками децентралізації. Почути точку зору першого заступника Дніпропетровської облдержадміністрації Олега Кужмана щодо змін в суспільстві, який зауважив: «Запорукою сталого розвитку громади є тісна економічно-соціальна співпраця, а не політична».

   Під час пленарної частини конференції у своїх виступах директор ДРІДУ НАДУ Сергій Серьогін та перший заступник директора ДРІДУ НАДУ Євгеній Бородін наголосили на основних контролюючих функціях старости.

   Кращі практики роботи старост громад України – неоціненний досвід для молодих громад. Кожна громада висвітлила свою точку зору на реалізацію поставлених завдань. Кожен старостинський округ презентував своє унікальне рішення щодо формування інфраструктури, залучення коштів, муніципальної співпраці, надання адміністративних послуг, вчинення нотаріальних дій, водозабезпечення, ремонту доріг, активізації громади, розвитку спорту, брендування своєї території.

   Вразив своєю красою Петриківський краї, де від паркану до будівель усе прикрашене квітковим розписом. Учасники делегацій мали можливість не лише відвідати музей Петриківського розпису, але й особисто побувати на майстер-класі у вихованців Будинку дитячої творчості.

   Мобільність і темп проведення другого дня конференції змусив старост бути постійно в русі, і це в прямому сенсі. Шість локацій за півтори години, новий досвід і надзвичайні враження.     

   Унікальний темп розвитку Слобожанської громади – зразок і мрія кожного старости. Процес розбудови території вражав: центр безпеки старостинського округу, розвиток освітнього простору, довкілля та культура за новими європейськими стандартами.

   Волоський старостинський округ Новоолександрівської ОТГ на чолі з Андрієм Пінчуком вразив насамперед особою самого старости, який є настоятелем місцевого храму і батьком 12 дітей. При цьому у нього на все вистачає сил та енергії. В старостинському окрузі діє сучасна система водопостачання, офіс старости, впорядковані дороги, функціонує громадський благодійний фонд «Борисфен», на свята дітей катають на повітряній кулі, планується брендування території і розвиток туризму на селі.

   На березі Дніпра старости стали учасниками виїзної стратегічної сесії у прямому ефірі онлайн телебачення hromadske.tv ДНІПРО з Вікторією Наріжною. До обговорення розвитку туризму на старостинських округах в умовах децентралізації були запрошені експерти з міста Дніпра та Полтави.

   В ході конференції кожен учасник отримав посібник «План дій старости: 10 кроків успішного старту». Це друга міжрегіональна спроба наукових консультантів ДРІДУ НАДУ, експертів та практиків реформи децентралізації 11 областей та регіональних Центрів розвитку місцевого самоврядування узагальнити ключові питання щодо професійних компетентностей старост та надати практичні рекомендації щодо інструментарію професійної діяльності.  

   Професіоналізм модератора конференції – директора Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олени Анатоліївни Тертишної, її захопленість і відданість справі, гостинність та відкритість об’єднали старост з 11 областей України в команду однодумців і друзів. Кожен залюбки ділився досвідом вирішення проблем, формування стратегії розвитку. Атмосфера конференції була дуже дружньою та щирою.

   Проживали старости в готелі Рейкарц. Затишні та комфортні номери, смачна кухня, європейський рівень обслуговування персоналу готелю вкотре дозволили старостам відчути себе особливою когортою суспільства. Комфорт переїздів в рамках запланованих заходів забезпечили водії-професіонали  Калащук Ігор та Фалафівка Святослав».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь