A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Олександр СОБАНЬ: " Під лежачий камінь вода не тече… "

Дата: 04.10.2017 11:24
Кількість переглядів: 1127

Сьогодні про результат децентралізації в нашому районі можна говорити багато і позитивно. Як приклад, Чемеровецька селищна рада, яка об'єднала більшість і подекуди безперспективних населених пунктів краю. Той обсяг робіт з питань соціально-економічного та культурного розвитку території громади, який вдалося виконати за неповних 9 місяців, просто вражає масштабами, а головне - охоплено всю територію громади, попри побоювання малесеньких сіл залишитися осторонь.

У розмові з Чемеровецьким селищним головою Олександром СОБАНЕМ звучать конкретні цифри і факти вирішення проблемних питань та реальні перспективні напрацювання на майбутнє.

- Олександре Володимировичу, сьогодні можна стверджувати: Чемеровецька громада відбулася. Можливо, є якась формула успіху?

- Я хочу назвати одну цифру, аналіз якої дасть відповідь на багато питань. Загальний обсяг прямих інвестицій в Чемеровецьку громаду за 9 місяців існування складає приблизно 30 мільйонів гривень, з яких 10 - спонсорські кошти. Отже, 20 мільйонів гривень ми зуміли залучити, виграючи гранти, оббиваючи пороги Міністерств, днюючи в обласних офісах тощо. Для порівняння, за минулий рік весь наш район мав лише 5 мільйонів інвестованих коштів. Різниця відчутна. Крім того, бюджет громади на 2017 рік становить 110 мільйонів гривень А це дає реальні шанси провести благоустрій кожного населеного пункту громади, подбати про водозабезпечення, освітлення вулиць, соціальну сферу, втілити в життя те, в чому давно ніхто не вбачав потреби.

Для того, щоб був результат, потрібно наполегливо працювати, вишуковувати варіанти перспектив, надійних партнерів, не боятися стукати в кожні двері - від області до Міністерств і повністю віддаватися роботі.

- Для реалізації численних проектів потрібні також надійні партнери.

– Перш за все хочу подякувати депутатському корпусу, старостам сіл та апарату селищної ради за активну та конструктивну роботу, спрямовану на розвиток всієї громади.

Нам пощастило співпрацювати з народним депутатом України Олександром Герегою, за сприяння якого наразі проводиться капітальний ремонт спортивного комплексу, кінотеатру "Україна", краєзнавчого музею, ремонт фасаду Центру культури, дозвілля і мистецтв у Чемерівцях, за що величезне спасибі від мене особисто і від громади в цілому.

Тісною та плідною залишається співпраця з Чемеровецькою районною радою, яку очолює Світлана Павлишина. Ми спільно  впорядкували територію біля пам’ятника Т.Г.Шевченку та встановили фонтан, плануємо розпочати роботи по районному стадіону.

Соціальними партнерами для населених пунктів громади стали ПрАТ «Оболонь», ТОВ «Оболонь-Агро», ТОВ «Промінь-Галичина», ПП «АВС-Агро», ПП «Україна-Агро - 2С», ПП «Аграрна компанія -2004», ПП «Кочубіївське», ТОВ «Група компаній Мрія-Агро», ТОВ «Агрохолдинг-2012, ГК «VITAGRO», керівникам яких я щиро вдячний за розуміння та підтримку.

Сподіваюся, спільно ми зможемо вивести нашу громаду на високий рівень розвитку.

 У здогадах і припущеннях активно обговорюється заробітна плата працівників селищної ради.

- Відверто кажучи, маю найбільший оклад серед колег селищної ради. Рівень заробітної плати селищного голови встановлено рішенням  сесії селищної ради, отримую 12800 гривень. Я  вважаю, що коли ти несеш відповідальність за життєзабезпечення 35 населених пунктів,  допізна вирішуєш нагальні  питання, коли твій робочий день  починається із сходом сонця і триває до пізнього вечора, а  робочі  поїздки по вирішенню питань фінансування громади до Києва і Хмельницького стали закономірністю, то твоя праця має відповідно оцінюватись.

- Що ж, дякую за розмову. Думаю, що наведені нижче цифри змусять багатьох переглянути своє бачення процесу децентрацізації і зробити правильні висновки.

- Я усвідомлюю, що ми робимо тільки перші кроки, попереду ще багато роботи і вирішення багатьох проблем, але я впевнений, що наш успіх залежить від активної позиції громади та кожного її мешканця.

 

Інфраструктура та благоустрій

Ремонт доріг

Одним із найболючіших питань кожного села є дороги. Для їх ремонту придбано та вивезено 9155 тонн щебеню різних фракцій на суму 1081,9 тис. грн., завдяки чому відремонтовано 340 вулиць населених пунктів.

Триває капітальний ремонт - встановлюється бруківка по вул. Пушкіна в Чемерівцях. Вартість об'єкту - 1493 тис. грн. Крім того, в селищі вже встановлено бруківку на тротуарі по вул. Героїв Майдану (тут роботи продовжаться), біля НВК №2, ресторану "Промінь", Свіршковецької ЗОШ, Кугаєвецького ДНЗ, Жердянського БК, пам'ятників загиблим воїнам та ін.

Громада у сумі 350 тис. грн. співфінансує покриття асфальтом автодороги "Кам'янець-Подільський -Білогір'я" - від круга в смт Чемерівці до костелу та від с. Бережанка до стадіону.

Встановлення та ремонт вуличного освітлення

Охоплює 173 вулиці із загальною кількістю освітлювальних приладів - 1530 у 18 населених пунктах громади. Найближчим часом роботи розпочнуться ще в селах Демківці, Слобідці-Смотрицькій, Білій, Красноставцях, Почапинцях.

Ремонт водогонів

Завдяки співпраці зі спонсорами це питання вирішується спільно. Відтак, у Чорні водогін відремонтовано за 247,7 тис. грн. з бюджету селищної ради і 170 тис. грн. спонсорських коштів, у Кугаївцях – за кошти місцевого інвестора, в Бережанці - 120 тис. грн. райбюджет та кошти інвестора. Наразі проводяться ремонтні роботи водогонів в Андріївці, Шидлівцях, Крикові, Демківцях, Заліссі та ін. Завершилися тендерні процедури, які дають змогу розпочати буріння трьох свердловин в Почапинцях і Садовому, загальна вартість проекту близько 1,377 млн. грн.

Заходи по енергозбереженню

Чималий шматок роботи, який з року в рік переходив у довгу шухляду через брак коштів, це, звичайно, утеплення приміщень, ремонт чи заміна систем опалення, заміна дахів в ДНЗ, ЗОШ тощо. Наразі це питання селищною радою вирішується оперативно і в стислі строки. Відтак,

завершується капітальний ремонт даху та відмостки Черчецької ЗОШ (1328,3 тис. грн.),

спільно з місцевим інвестором селищною радою перекрито дах та проведено ремонт навчальних приміщень та ремонтується шкільна їдальня Кочубіївської ЗОШ (200 тис. грн. бюджет та спонсорські кошти),

поремонтовано дах та переведено на тверде паливо Жердянський ДНЗ,

спільно з місцевим агроформуванням проведено поточний ремонт та утеплення фундаменту у Кугаєвецькому ДНЗ (50 тис. грн. бюджет),

проводиться капітальний ремонт внутрішньої системи опалення в Чемеровецькому ДНЗ №1 (719,6 тис. грн.),

замінено вікна на металопластикові у Красноставській ЗОШ (26,3 тис. грн.),

встановлено металопластикові двері у Кочубіївській (15,4 тис. грн.), Свіршковецькій ЗОШ (5,2 тис. грн.), Чемеровецькому НВК №2 (33,8 тис. грн.), виготовлено проектно-кошторисну документацію на утеплення Чорнянської та Свіршковецької ЗОШ.

У найближчій перспективі - встановлення твердопаливного котла в Кочубіївській ЗОШ (100 тис. грн.), капітальний ремонт даху та системи опалення Красноставського ДНЗ (400 тис. грн.).

СОЦІАЛЬНА І ГУМАНІТАРНА СФЕРИ

Освіта

Час вимагає змін, особливо у галузі освіти, яка наразі переживає реформування. Щоб іти в ногу з часом, Чемеровцькою селищною радою створено опорний навчальний заклад Чемеровецький НВК №1 "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, ліцей та МНВК" із філією Бережанська ЗОШ І-ІІ ст. З метою створення нового освітнього середовища реалізується проект по реконструкції та модернізації приміщень навчального закладу, загальна вартість проекту - понад 9353,3 тис. грн., які освоюватимуться впродовж двох років (наразі вже виділена перша частина фінансування). Ці кошти будуть спрямовані на реконструкцію та модернізацію приміщення НВК (облаштування спортивно-ігрового майданчика із штучним покриттям, придбання у всі класи комплектів інтерактивного обладнання (1,5 млн. грн.), утеплення, оздоблення інтер'єру тощо).

До початку нового навчального року реорганізовано чотири ЗОШ І-ІІ ст. у НВК (Хропотівський, Кормильчанський, Криківський, Степанівський). Придбано два шкільних автобуси (3397,2 тис. грн.).

Для реалізації проектів, крім вищезгаданих, виділено кошти на:

- капітальний ремонт їдальні Сокиринецької ЗОШ (100 тис. грн.),

- встановлення огорожі та навісу для зберігання твердого палива в Жердянській ЗОШ (220 тис. грн.),

- капітальний ремонт харчоблоку Бережанського ДНЗ (172, 8 тис. грн.),

- благоустрій території Чемеровецького НВК №2 (199,87 тис. грн.), Свіршковецької (200 тис. грн.), Кочубіївської ЗОШ (11,5 тис. грн.),

- вперше за кошт селищної ради закуплено фарбу для проведення поточних ремонтів по підготовці до нового навчального року у ДНЗ та ЗОШ громади (199,8 тис. грн.),

- замінена каналізація харчоблоку Красноставської ЗОШ (10 тис. грн.),  огорожа біля Кочубіївської ЗОШ та Чорнянського ДНЗ,

- на поліпшення матеріально-технічної бази ДНЗ громади виділено 120 тис. грн., придбано вентиляційне обладнання для їдальні Чемеровецького дитсадка «Червона калина» (27,5 тис. грн.).

З метою зміцнення матеріально-технічної бази придбано копіювальну техніку на кожен навчальний заклад та посуд для харчоблоків усіх дошкільних навчальних закладів громади (125 тис.грн.)

За кошти спонсорів оновлено холодильне обладнання майже у всіх дошкільних закладах  та встановлено в 6 ДНЗ дитячі ігрові майданчики.

Громада забезпечує безкоштовне харчування учнів 1-4 класів та учнів пільгових категорій 5-11 класів, а також харчування вихованців ДНЗ.

Закуплено паливо на опалювальний сезон.

Придбано спортивні форми та м’ячі для 10 футбольних команд громади, що брали участь в першості району (90 тис. грн.).

Культура

Усім відомо, в якому стані перебувають нині величезні приміщення Будинків культури та клубів. Вони потребують ремонтів, яких не бачили вже довгі роки. Наразі здійснено заміну 6 вікон на суму 34,8 тис. грн. у Демковецькому СК та перераховано 10тис. грн. для виготовлення 3 вікон для Кормильчанського СБК, замінено 3 дверей на загальну суму 33,7 тис. грн. (Кормильчанський СБК, Почапинецька і Кормильчанська бібліотеки), у 6 закладах культури замінено електролічильники на загальну суму 7,465 грн., здійснено придбання печі опалювальної на суму 5,4 тис.грн. у Вікторівський СК, проведено перекриття даху в Жердянському СБК на суму 13,5 тис. грн.

Планується  проведення капітального ремонту покрівлі Почапинецького СБК , який постраждав внаслідок стихії.

Проведено поточні ремонти приміщень закладів культури на загальну суму 27,8 тис. грн.

Для Центру культури, дозвілля і мистецтв закуплено відеокамеру (32, 6 тис.грн.), костюми сценічні для хору ветеранів  (15 тис. гри.), декорації для сцени для проведення масових заходів (5 тис. грн.). Здійснено передплату періодичних видань на суму 18,5 тис. грн.

Проведені  роботи по впорядкуванню Парку відпочинку в Чемерівцях.

Інноваційні проекти

Крім згаданого вище проекту створення опорної школи, розглядається проект фірми «Солар Енерджі Солюшен» по встановленню сонячної електростанції, який буде реалізовуватись за межами населеного пункту Слобідка Смотрицька для забезпечення альтернативних джерел енергії. Обсяг залучених інвестицій - 10 млн. євро. Введення в експлуатацію об'єкта - не пізніше червня 2018 року. Планується створити 20 робочих місць.

ПЕРСПЕКТИВНИЙ РОЗВИТОК

Грантові проекти

Тут промовистими є виграші грантових проектів. Зокрема, в рамках програми U-LEAND, за угодою з шведською компанією SKL International реалізовано проект на участь в конкурсному відборі органів місцевого самоврядування для створення центру надання адміністративних послуг (ЦНАП з віддаленими робочими місцями) (капітальний ремонт адміністративного будинку по вул. Центральна 40, смт Чемерівці (1209,9 тис. грн.).

Успішним став проект «На придбання обладнання для створення робочих місць на умовах співфінансування в рамках реалізації проекту міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу «Створення сучасної моделі управління регіональним розвитком ринку праці в Хмельницькій області», на який виділено 660 тис.грн.

Субвенційні проекти

До перерахованих вище виділених селищною радою коштів варто додати придбання для КП «Комунсервіс» грейдера (2,6 млн. грн.), трактора (520 тис. грн.) та мінітрактора з комплектуючим інвентарем (660 тис. грн.) для очистки доріг, тротуарів тощо.

Громада підтримує медичну галузь, а саме - виділяє 1млн. грн. для потреб первинної ланки (закупівля обладнання для амбулаторій). Протягом 2017 року вже виділено 100 тис. грн. матеріальної допомоги жителям громади на лікування.

З метою підтримання громадського порядку виділено 60 тис. грн. для встановлення системи відеоспостереження в селищі Чемерівці районним відділенням поліції.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь