A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Чемеровецьким відділом Городоцької місцевої прокуратури попереджено незаконну приватизацію землі державної власності

Дата: 26.09.2018 17:20
Кількість переглядів: 602

Фото без описуКожному громадянину України гарантується право на безкоштовне отримання земельної ділянки.

Так, згідно ст.121 Земельного Кодексу України громадяни України мають право на безкоштовну передачу їм земельних ділянок у визначених законом розмірах один раз для відповідного виду використання.

До прикладу, безоплатна передача землі із фондів державної та комунальної власності для ведення особистого селянського господарства здійснюється у розмірі не більшому ніж 2 га.

Реалізація цієї норми закону проводиться шляхом подачі особою, яка бажає отримати земельну ділянку у власність, до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування клопотання. В ньому заявник підтверджує, що раніше ним земельні ділянки даної категорії в межах норм безоплатної приватизації не отримувались.

За результатами вивчення стану законності у цій сфері Чемеровецьким відділом Городоцької місцевої прокуратури виявлено випадки зловживання конституційним правом та повторне використання процедури безоплатного отримання земельної ділянки особами, які таке право уже використали.

Так, встановлено, що, приховуючи факт одержання землі в межах норм безоплатної приватизації, житель Дунаєвецького району звернувся до Головного управління Держгеокадастру з заявою про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки, розташованої за межами одного з населених пунктів Чемеровецького району.

До розгляду вказаних заяв посадовці підійшли формально і задоволили їх.

З метою попередження незаконної приватизації земель державної власності та захисту інтересів держави прокуратурою вжито заходи представницького характеру.

Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду, винесеними за результатами розгляду позову керівника Городоцької місцевої прокуратури, наказ Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення вказаної земельної ділянки площею 2 га у власність визнано незаконним та скасовано. Рішення суду набрало законної сили.

Окрім того, в ході вирішення питання на предмет наявності підстав для представництва інтересів держави у сфері земельних відносин встановлено, що наказами Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області безоплатно передано у власність 8 земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, які знаходиться за межами населених пунктів Сокиринецької сільської ради Чемеровецького району Хмельницької області, проте, згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Держаного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, спірні вказані ділянки передано особам, які вже своє право на безоплатне отримання земельних ділянок для ведення ОСГ в межах норм безоплатної передачі земельних ділянок для даного виду використання, про що не повідомили Головне управління Держгеокадастру в Хмельницькій області.

За результатами проведеної роботи Чемеровецьким відділом Городоцької місцевої прокуратури 24.01.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості №42018241120000009, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України «Шахрайство». Триває досудове розслідування, хід якого перебуває на контролі Чемеровецького відділу Городоцької місцевої прокуратури.

Інформація надана Чемеровецьким відділом Городоцької місцевої прокуратури


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь