A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

ПРОДАВЦІ НЕ МОЖУТЬ ПРАЦЮВАТИ ЗА ДОГОВОРОМ ЦПХ, – РІШЕННЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

Дата: 06.02.2019 14:37
Кількість переглядів: 957

Фабула судового акта: Встановити факт трудових відносин із товариством з обмеженою відповідальність (ТОВ) та перебування на посаді продавця з 22 січня 2017 року до 22 лютого 2017 року включно; зобов'язати директора цьогоТОВ внести до трудової книжки записи про прийняттяїї на роботу на посаду продавця з 22 січня 2017 року та про звільнення з посади продавця за власним бажанням з 22 лютого 2017 року; стягнути з відповідача на користь позивачки невиплачену заробітну плату за період з 23 січня 2017 року по 22 лютого 2017 року, виходячи з середньої заробітної плати по регіону в сумі 6 255,00 грн, компенсацію за несвоєчасну виплату заробітної плати за період з часу звільнення по день постановлення судового рішення, упущену вигоду у виді неотриманої соціальної допомоги за період з квітня 2017 року.

До такого зводились позовні вимоги продавця магазина, що належить ТОВ. 

 Аналізуючи обставини справи, Верховний Суд зазначив, що перебуванняпозивачки у трудовихвідносинах з відповідачемпідтверджується показами свідків. При цьому ВС, нажаль, не послався на ряд інших доказів, але вони заслуговують на увагу. Як зазначається в постанов іапеляційного суду, у підтвердження доведеності факту трудових відносин  допитані свідки, а також досліджені письмові докази: оригінали супровідних відомостей до сумки з готівкою; індивідуальні відомості Пенсійного фонду України про застраховану особу; звітність  про суминарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб, листи і заяви ТОВ до банка щодо відкриття і обслуговування зарплатних рахунків.

Верховний Суд нагадав, що основною ознакою, яка відрізняє трудові відносини є те, що трудове законодавство регулює процесс трудової діяльності, її організації, а за цивільно-правовим договором процесс організації трудової діяльності залишається поза його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату. На відміну відпрацівника, виконавець не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує і виконує свою роботу.

 

«Інформація з офіційноїсторінки

 УправлінняДержпраці у Хмельницькийобласті»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь