A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Якщо Вас або Ваших близьких вкусив кліщ

Дата: 15.05.2019 16:14
Кількість переглядів: 348

Під час укусу кліща можливо захворіти хворобою Лайма. Хвороба викликається бактерією, яка передається людині через укус інфікованих кліщів. Інкубаційний період або період від укусу кліща до проявів хвороби може становити від трьох днів до одного року. Імунітет до хвороби не стійкий, можливі повторні захворювання. У 2017 році на цю хворобу в області захворіло 116 осіб, у 2018 - 181 особа. Протягом трьох місяців поточного року захворіло 9 осіб, в тому числі 1 житель Чемеровецького району.

Це дуже небезпечне захворювання, при якому насамперед вражається серце, нервова система та опорно-руховий апарат. Якщо вчасно не пройти курс лікування, то хвороба може призвести до серйозних наслідків. Ознаками хвороби є головний біль, підвищення температури тіла, нудота, безсоння, рідше - сонливість, запаморочення, непокоять болі в м'язах шиї, спини, кінцівок. Пізніше на тілі можуть з'являтись так звані блукаючі еритеми червоного кольору. При відсутності лікування захворювання може призвести до ускладнень з боку вказаних органів.

Для визначення попадання збудника (борелій) в організм людини, необхідно провести лабораторне дослідження кліща, який вкусив (огляд під мікроскопом). Крім того, бувають випадки, що людина вчасно не побачила присмоктування кліща, або не змогла його зняти та доставити на дослідження. В таких випадках постраждалим проводиться аналіз сироватки крові на наявність імуноглобулінів М та С, які свідчать про інфікованість людини та давність інфікування. Цей метод добрий тим, що захворювання можна виявити ще до появи клінічних проявів, і відповідно, змінити терміни та інтенсивність лікування.

Дослідження кліщів та сироваток проводять у лабораторії особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Хмельницький, вул. Грановського, 12. Контактний телефон лабораторії:0-22- 67- 29-70.

Вартість одного дослідження іксодових кліщів на наявність борелії - 97,10 грн (з ПДВ), мікробіологічне дослідження сироватки крові для виявлення імуноглобулінів класу М (ІgМ) до збудника іксодового кліщового бореліозу (хв. Лайма) - 143,66 грн (з ПДВ), мікробіологічне дослідження сироватки крові для виявлення імуноглобулінів класу О (ІgС) до збудника іксодового кліщового бореліозу (хв. Лайма) - 141,12 грн (з ПДВ).

Для доставки матеріалу (кліща) до лабораторії його необхідно помістити в скляну або пластикову пробірку з вологим середовищем (вата).

Доставку бажано здійснювати власними силами, по можливості медичним автотранспортом лікувальних закладів, тощо.

З даного питання необхідна консультативна інформація може бути надана Чемеровецьким районним лабораторним відділенням ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України», смт. Чемерівці, вулиця Поповича, 2 телефон 9-10-16. Тут же можна оформити відповідні договори на проведення досліджень.

БЕРЕЖІТЬ ВЛАСНЕ ЗДОРОВ'Я ТА ЗДОРОВ'Я СВОЇХ БЛИЗЬКИХ 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь