A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Реалізація конституційних функцій прокуратури у 2019 році

Дата: 24.12.2019 13:03
Кількість переглядів: 298

Статтею 131-1 Конституції України на органи прокуратури покладено виконання трьох функцій, а саме:

1) підтримання публічного обвинувачення в суді;

2) організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку;

3) представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

На реалізації яких упродовж 2019 року концентрувались зусилля місцевої прокуратури.

У 2019 році процесуальними прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти у 95 кримінальних провадженнях стосовно 98 осіб, обвинувачених у вчинені кримінальних правопорушень; 3 клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ч. 3 ст. 263 КК України; 2 клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру.

Процесуальними керівниками місцевої прокуратури забезпечено участь у розгляді 118 кримінальних провадженнях в суді першої інстанції, в тому числі: у 49 – з ухваленням вироків. З них: в 11-ти кримінальних провадженнях затверджено угоди про примирення між потерпілим та обвинуваченим, в 7-ми кримінальних провадженнях затверджено угоду про визнання винуватості.

Зокрема, до реальної міри покарання у виді 5 років 1 місяця позбавлення волі засуджено раніше судимого 27-мирічного жителя Віньковецького району.        В ході досудового розслідування та судового розгляду встановлено, що на початку серпня 2019 року, з метою особистого збагачення зловмисник вирішив вчинити крадіжку майна з території дошкільного навчального закладу «Малятко» Гуківської сільської ради. Того ж дня, за допомогою наявного при собі кухонного ножа, шляхом віджиму металопластикового вікна, засуджений проник в приміщення ДНЗ «Малятко», де зі столу в кабінеті завідуючої закладом, умисно, таємно викрав належний закладу ноутбук марки «АСER ASPIRE E1-531» чорного кольору вартістю 4950 гривень, а з шухляди письмового столу викрав грошові кошти у сумі 400 гривень. Однак цього, йому виявилося недостатньо, продовжуючи свою злочинну діяльність, за три тижні чоловік знову повернувся до садочка. Цього разу об’єктом його крадіжки стали грошові кошти у сумі 1000 гривень.

Також, на теперішній час на розгляді в суді перебувають обвинувальні акти стосовно 2-х осіб, які шляхом обману заволоділи земельними ділянками для ведення особистого селянського господарства в розмірі кожен по 2 га. При отриманні  вказаних земельних ділянок обвинувачені у заявах до Головного Управління Держгеокадастру в Хмельницькій області вказали, що правом на безоплатну приватизацію землі не користувалися, хоча, як встановлено в ході досудового розслідування, відповідні земельні ділянки за рік до того вже отримували. Вказані кримінальні провадження перебувають  на стадії судового розгляду.

Також, упродовж поточного року працівниками Чемеровецького відділу місцевої прокуратури здійснювалося процесуальне керівництво у 555 кримінальних провадженнях, які розслідувалися СВ Чемеровецького ВП Городоцького ВП ГУНП в Хмельницькій області.

В ході здійснення процесуального керівництва, процесуальними прокурорами надано слідчим 59 письмових вказівок, скасовано 1 незаконну постанову про закриття кримінального провадження, виявлено 1 випадок укриття від обліку працівниками поліції злочину.

Працівниками місцевої прокуратури прийнято участь в розгляді слідчими суддями Чемеровецького районного суду 8 скарг з питань досудового розслідування.

Упродовж 2019 року місцевою прокуратурою погоджено 13 клопотань слідчих про обрання запобіжних заходів підозрюваним особам. У 10 випадках фігурантам проваджень визначені ті запобіжні заходи, з клопотаннями про обрання яких зверталась місцева прокуратура.

Процесуальними керівниками внесено 4 апеляційні скарги на рішення слідчих суддів Чемеровецького районного суду щодо відмови в обранні запобіжних заходів підозрюваним. З них: 2 апеляційні скарги на ухвали слідчих суддів про відмову в обранні запобіжних заходів у виді тримання під вартою задоволено.

Упродовж 2019 року Чемеровецьким відділом Городоцької місцевої прокуратури  пред’явлено 15 позовних заяв на загальну суму понад 6,5 млн. грн., з яких: 4 – на суму 120 тис. грн. розглянуто та задоволено, ще 11 позовних заяви перебувають у провадженні судів.

Основну частину пред'явлених позовних заяв становлять позови про визнання недійсними наказів Держгеокадастру, скасування запису про державну реєстрацію права власності та повернення земельних ділянок до державної власності.

Так, прокуратурою виявлено факти зловживання конституційним правом на безоплатного отримання земельної ділянки особами, які таке право уже використали. Встановлено, що 8 жителів м. Хмельницького звернулися до Головного управління Держгеокадастру із заявами про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів Сокиринецької сільської ради Чемеровецького району, приховуючи факт попереднього одержання землі в межах норм безоплатної приватизації.

До розгляду вказаних заяв посадовці підійшли формально і задовольнили їх.

З метою попередження незаконної приватизації земель державної власності та захисту інтересів держави прокуратурою вжито заходи представницького характеру.

Упродовж поточного року місцевою прокуратурою до територіальних підрозділів пробації в порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру» внесено  1 вказівку з приводу виявлених порушень в роботі районного сектору, яку розглянуто та задоволено.

Окрім того, упродовж 2019 року працівниками забезпечено участь при розгляді 21 справи щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків.

У 2019 році працівниками Чемеровецького відділу місцевої прокуратури здійснено 26 виступів в засобах масової інформації. З них: 1 – в друкованих ЗМІ, 25 – на Інтернет ресурсах.

Також, місцевою прокуратурою скеровано 6 інформацій в органи влади. Виступи в ЗМІ стосувалися не лише результатів діяльності місцевої прокуратури, але й інформації щодо роз’яснень законодавства.

Упродовж 2019 року до Чемеровецького відділу місцевої прокуратури надійшло 24 звернення. Із вказаної кількості звернень: 16 – розглянуто місцевою прокуратурою, 8 звернень скеровані для вирішення у інші відомства.

 

 

Начальник Чемеровецького відділу

Городоцької місцевої прокуратури                                                 А.Туранська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь