A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Реалізація конституційних функцій Городоцької місцевої прокуратури на території Чемеровецького району упродовж І півріччя 2020 року

Дата: 30.06.2020 11:21
Кількість переглядів: 380

Статтею 131-1 Конституції України на органи прокуратури покладено виконання трьох функцій, а саме:

1) підтримання публічного обвинувачення в суді;

2) організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку;

3) представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом,

на реалізації яких упродовж І півріччя 2020 року концентрувались зусилля місцевої прокуратури.

Упродовж 6 місяців 2020 року процесуальними прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти у 55 кримінальних провадженнях стосовно 61 особи, обвинувачених у вчинені кримінальних правопорушень; 11 клопотань про закриття кримінальних проваджень у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Процесуальними керівниками місцевої прокуратури забезпечено участь у розгляді 64 кримінальних проваджень в суді першої інстанції, в тому числі: у 20 – з ухваленням вироків. З них: у 6-ти кримінальних провадженнях затверджено угоди про примирення між потерпілим та обвинуваченим, в 2-х кримінальних провадженнях затверджено угоду про визнання винуватості.

Зокрема, до реальної міри покарання у виді 4 років 2 місяців позбавлення волі засуджено раніше судимого 57-річного жителя одного із сіл Чемеровецького району.

В ході досудового розслідування встановлено, що обвинувачений будучи раніше судимим та умовно-достроково звільненим з місць позбавлення волі, належних висновків для себе не зробив, на шлях виправлення не став і маючи не зняту та не погашену судимість повторно вчинив, умисний, корисливий злочин.

Так, на початку січня 2020 року зловмисник, з метою особистого збагачення, вирішив повторно вчинити крадіжку товарно-матеріальних цінностей із господарства односельчанки, яка є особою похилого віку.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, тоді ж обвинувачений, переслідуючи корисливий мотив, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи настання їх наслідків, скориставшись відсутністю власниці та сторонніх осіб, якими його дії могли б бути викриті, шляхом відчинення хвіртки зайшов на господарство потерпілої, де шляхом підбору ключа до замка на вхідних дверях, проник в приміщення літньої кухні та гаража, звідки повторно, умисно, таємно викрав ряд товарно-матеріальних цінностей на суму близько 2 тис. грн.

Вказані обставини знайшли своє підтвердження в ході судового розгляду, за результатами якого судом ухвалено обвинувальний вирок. Обвинуваченого взято під варту в залі суду.

Окрім того, судом прийнято остаточне рішення у кримінальному провадження за підозрою мешканки Чемеровецького району у вчиненні кримінального правопорушення у бюджетній сфері.

В ході досудового розслідування кримінального встановлено, що підозрювана, переслідуючи умисел на незаконне отримання бюджетних коштів – допомоги на дітей одиноким матерям та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, з метою особистого збагачення упродовж серпня 2016 – листопада 2019 років неодноразово подавала до управління соціального захисту населення Чемеровецької районної державної адміністрації заяви про призначення вище вказаних допомог, до якої подала особисто заповнені декларації про доходи та майновий стан сім’ї. При цьому, в зазначених заявах та деклараціях про доходи та майновий стан умисно вказувала завідомо неправдиву інформацію про відсутність доходів, не вказуючи відомості про дохід у вигляді пенсії у зв’язку із втратою годувальника, яку вона отримувала з 02.01.2010, таким чином приховуючи вказаний вид доходу. Зазначені недостовірні відомості вплинули на розмір призначених та виплачених державних соціальних допомог.

На підставі поданих завідомо неправдивих відомостей в період з 01.08.2016 по 31.01.2020 їй призначено та виплачено допомогу на дітей одиноким матерям в сумі 28 208 грн. 84 коп., а також в період з 01.08.2017 по 29.02.2020 призначено та виплачено державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям в сумі 16424 грн. 45 коп., якими вона шляхом обману заволоділа, чим завдала шкоди державі, в особі управління праці соціального захисту населення Чемеровецької районної державної адміністрації на загальну суму 44 633 грн. 29 коп.

Ухвалою Чемеровецького районного суду обвинувачену звільнено від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України, у зв’язку із дійовим каяттям. При цьому враховано, що нею до судового розгляду повністю відшкодовано завдані збитки в розмірі 44 633 грн. 29 коп.

Також, упродовж поточного року працівниками Чемеровецького відділу місцевої прокуратури здійснювалося процесуальне керівництво у понад 400 кримінальних провадженнях, які розслідувалися СВ Чемеровецького ВП Городоцького ВП ГУНП в Хмельницькій області.

В ході здійснення процесуального керівництва, процесуальними прокурорами надано слідчим 27 письмових вказівок, виявлено 1 випадок укриття від обліку працівниками поліції злочину.

Працівниками місцевої прокуратури прийнято участь в розгляді слідчими суддями Чемеровецького районного суду 6 скарг з питань досудового розслідування.

Упродовж І півріччя 2020 року Чемеровецьким відділом місцевої прокуратури погоджено 10 клопотань слідчих про обрання запобіжних заходів підозрюваним особам. У 9 випадках фігурантам проваджень визначені ті запобіжні заходи, з клопотаннями про обрання яких звертались прокурори.

Окрім цього, упродовж поточного року місцевою прокуратурою також проводилась цілеспрямована робота із забезпечення законності при виявленні працівниками поліції фактів готування до вчинення злочинів, розшуку злочинців та безвісно зниклих осіб.

З метою активізації оперативно-розшукової діяльності, Чемеровецьким відділом місцевої прокуратури в порядку п. 4 ст. 14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» надано 10 письмових вказівок.

Упродовж 6 місяців 2020 року Чемеровецьким відділом Городоцької місцевої прокуратури  пред’явлено 13 позовних заяв на загальну суму понад      760 тис. грн. У поточному році судами розглянуто 12 позовних заяв прокуратури  на суму близько 1,3 млн. грн. розглянуто та задоволено, ще 9 позовних заяв на теперішній час перебувають у провадженні судів.

Основну частину пред'явлених позовних заяв становлять позови про визнання недійсними наказів Держгеокадастру, скасування запису про державну реєстрацію права власності та повернення земельних ділянок до державної власності.

Так, прокуратурою виявлено факти зловживання конституційним правом на безоплатного отримання земельної ділянки особами, які таке право уже використали. Встановлено, що 8 жителів м. Хмельницького звернулися до Головного управління Держгеокадастру із заявами про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів Сокиринецької сільської ради Чемеровецького району, приховуючи факт попереднього одержання землі в межах норм безоплатної приватизації.

До розгляду вказаних заяв посадовці підійшли формально і задовольнили їх.

Рішенням Чемеровецького районного суду від 27.05.2020 вказані позовні заяви задоволено, поверненню в державну власність підлягає 8 земельних ділянок по 2 га кожна, вартістю 960 тис. грн. На разі рішення суду не набрало законної сили та може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Незмінним пріоритетом в діяльності правоохоронних органів була і залишається протидія корупції.

Чемеровецьким відділом місцевої прокуратури до Чемеровецького районного суду Хмельницької області направлено 2 обвинувальних акти відносно колишніх депутатів сільських рад, про вчинення ними кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України – умисне неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції».

Упродовж 6 місяців поточного року місцевою прокуратурою проведено 5 результативних перевірок органів, які здійснюються нагляд за засудженими до кримінальних покарань не пов’язаних з позбавленням волі, за результатами яких, в порядку ст.26 Закону України «Про прокуратуру» внесено 5 документів реагування, які розглянуто та задоволено.

Окрім того, упродовж 6 місяців 2020 року працівниками забезпечено участь при розгляді 15 справ щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків.

Керівник Городоцької

місцевої прокуратури                                                                                     С. Стецюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь