A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Сумна статистика

Дата: 20.11.2020 09:26
Кількість переглядів: 264

Фото без описуЗгідно статистичних даних смерть від суїциду займає 3-є місце в Україні після природної смерті і смерті від зовнішніх причин. Незважаючи на те, що самогубство не схвалюється суспільством, а Християнська Церква забороняє його, знаходяться люди, які свідомо йдуть на такі вчинки.

         Місцевою прокуратурою, юрисдикція якої поширюється на 5 районів Хмельницької області – Віньковецький, Волочиський, Городоцький,  Чемеровецький та Ярмолинецький, проаналізована статистика самогубств за останні 8 років.

         Проведеним вивченням встановлено, що з 2013 року на території Чемеровецького району покінчило життя самогубством 77 осіб. При цьому, слід відзначити, що кількість самогубств на території Чемеровецького району є значно більшою, ніж на території інших районів. Так, лише упродовж поточного року зафіксовано 11 таких випадків, в результаті чого район зайняв сумнівне перше місце серед 5-ти районів.

         У переважній більшості випадків добровільно з життя йшли чоловіки. У трьох випадках самогубства вчиняли жінки. Сумно, що основна кількість осіб, які вчинили суїцид - це чоловіки працездатного віку від 18 до 59 років. Наймолодшій особі на момент смерті було лише 13 років.

         Причини, які штовхають особу на такий вчинок різні – від невлаштованого особистого, сімейного життя та тяжких хвороб близьких осіб до необдуманої поведінки, вчиненої в стані алкогольного сп’яніння або в умовах конфлікту з членами родини.

         В переважній більшості випадків особи неодноразово висловлювали намір вчинити самогубство. Про це знали їх рідні та близькі, однак належних заходів щодо попередження такої поведінки не вживали, психіатричні лікувальні заклади не повідомляли, спроб помістити особу на лікування не вживали. Така поведінка родичів фактично залишала особу один на один з її проблемами і ніхто не підказував людині можливі варіанти виходу з ситуації, що склалась.   

Слід зазначити, що більшість самогубств вчинялись весною та восени – періоди, коли людина найбільш схильна впадати в депресію.

Способи, якими особи позбавлялись себе життя фактично не залишали їм можливості врятувати себе. В медичній науці описані випадки людей, яким вдалось уникнути смерті в результаті самогубств: в момент, коли особи вчиняли суїцидальні дії, всіх їх опановував непереборний жаль за вчинене, однак, самотужки виправити ситуацію вони вже не могли. І лише допомога сторонніх осіб давала їм шанс вижити.

Так, в літературі описаний випадок, який стався з жителем Сан- Франциско Кевіном Хайнсом, який чудесним чином пережив спробу самогубства, стрибнувши з моста «Золоті ворота». Хайнс дивом вижив після падіння з 227 метрів. Чоловік зрозумів, що зробив помилку, коли вже перестрибнув через огорожу моста.

Психологи та науковці вважають, що Україна посідає одне із перших місць серед європейських держав за кількістю самогубств. При цьому вони заявляють, що офіційна статистика самогубств значно відрізняється від реальних цифр у 2-4 рази, адже статистика ґрунтується тільки на явних випадках. А є ще випадки суїциду, які ніким не фіксуються. Таких випадків, а також невдалих спроб самогубства, в 7-10 разів більше.

         Способами попередження суїциду є перш за все турбота про таку особу. Усвідомлення особою, що вона комусь потрібна - найдієвіший спосіб попередження самогубства.

Наступним видом попередження є звернення за професійною допомогою в лікувальні заклади, а також на гарячу лінію для консультацій. Наприклад, є кілька цілодобових телефонів довіри у Києві: (044) 451 5451; (044) 228 7676.

З 2019 року працює нова кризова національна лінія з питань запобігання суїцидам та профілактики психічного здоров’я «Lifeline Ukraine»телефон 7333.

Незайвою є також допомога під час лікування. Якщо лікар призначає ліки слід переконатись, що особа приймає їх за вказівкою.

 

Перший заступник керівника

Городоцької місцевої прокуратури                                                                                                                            Р.Олійник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь