A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Спеціальна конфіскація - вид кримінального покарання

Дата: 20.01.2021 13:17
Кількість переглядів: 450

Фото без описуХмельницьким апеляційним судом задоволено апеляційну скаргу прокурора в частині повернення обвинуваченому автомобіля, який використовувався для вчинення злочину.

Так, в суді першої та апеляційної інстанцій повністю доведено вину раніше судимого мешканця Кам’янець-Подільського району, охочого на чуже майно у вчиненні чергової крадіжки.

Зокрема встановлено, що у листопаді 2019 року житель м. Кам’янець-Подільський приїхав у смт Чемерівці, де вирішив вчинити крадіжку з території приватного домоволодіння на одній з вулиці селища.

Зрозумівши по обстановці на подвір’ї, що власники господарства тимчасово відсутні, зловмисник зайшов на територію домоволодіння, де із прикладанням фізичної сили, відтиснув металопластикове вікно, через яке проник в житловий будинок потерпілого, звідки викрав грошові кошти в національній та іноземній валюті, а також ювелірні вироби із золота та срібла. . Сума викраденого у понад 100 разів перевищила неоподатковуваний мінімум доходів громадян і сягнула майже 175 тисяч гривень.

Чемеровецький районний суд визнав раніше судимого чоловіка винуватим у крадіжці, вчиненій повторно, поєднаній з проникненням у житло (частина 3 статті 185 Кримінального кодексу України) та призначив покарання у виді позбавленням волі строком на 3 роки 6 місяців. При цьому, речовий доказ – автомобіль обвинуваченого – суд повернув власнику. Прокурор, не погодився із вказаною позицією суду, оскільки до автомобіля, який став знаряддям вчинення злочину, слід застосувати спеціальну конфіскацію та вилучити його у власність держави, тому оскаржив вказаний вирок до апеляційного суду.

Обвинувачений, натомість, заперечив проти апеляційної скарги, пояснивши, що не використовував автомобіль як знаряддя злочину. Мовляв, він працював таксистом і того дня привозив пасажира з Кам`янця-Подільського у Чемерівці. Намір вчинити злочин виник після того як висадив його. Необхідності у перевезенні викраденого не було, тому що все помістилося в кишені куртки, та іншим чином повернутися додому, окрім як на своїй машині, не міг.

Колегія суддів апеляційного суду погодилася із доводами прокурора, що саме на автомобілі «Volkswagen» моделі «Passat» обвинувачений приїхав у    смт Чемерівці до місця вчинення злочину і на цьому ж автомобілі перевозив викрадені речі – таким чином, використовував автомобіль, яким володів на законних підставах, як засіб для вчинення злочину. Окрім того, враховано, що в ході досудового розслідування, постановою слідчого цей транспортний засіб визнано речовим доказом у кримінальному провадженні.

Відтак, апеляційною інстанцією ухвалено новий вирок, яким примусово безоплатно вилучено у власність держави автомобіль засудженого «Volkswagen» моделі «Passat» (реєстрація Литовської республіки).

Вказаний вирок, набрав законної сили.

 

Інформація надана Чемеровецьким відділом

Городоцької місцевої прокуратури


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь