До уваги: новий випадок лептоспірозу!
На Кам’янеччині зафіксували новий випадок лептоспірозу.
Звертаємо вашу увагу, що на початкових етапах хвороба може нагадувати звичайне респіраторне захворювання.
Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання з групи бактеріальних зоонозів, збудниками якого є лептоспіри. Джерелом зараження для людей є гризуни, свійські й дикі тварини, хутрові звірі, собаки. У містах основним носієм інфекції є пацюки. Від людини до людини захворювання не передається. Гризуни, які є основним природним резервуаром інфекції, виділяють збудника у довкілля з сечею, заражаючи при цьому домашніх сільськогосподарських тварин. Здорові сільськогосподарські та домашні тварини заражаються лептоспірозом через воду, корми, підстилку, грунт, на пасовищах, при годівлі собак сирим м’ясом інфікованих тварин. Людина інфікується збудником лептоспірозу в основному водним шляхом при споживанні води з невідомих джерел, купанні в заражених водоймах, риболовлі, особливо у стоячих водоймищах
Інфікування контактно-побутовим шляхом здійснюється під час догляду за хворими та інфікованими тваринами, їх забої. Харчовий шлях - при споживанні забруднених лептоспірами харчових продуктів, особливо (овочів та фруктів, що зберігаються в погребах, підвалах).
Інкубаційний період при лептоспірозі становить 7—14 днів.
Першими симптомами захворювання є лихоманка (підвищення температури тіла до 39 °С і вище), загальна слабкість, сильний головний біль, нудота. Характерними для лептоспірозу є болі в м’язах, також може виникати почервоніння та набряк шкіри, почервоніння очей. Збудники та їх токсини спричиняють патологічні зміни в нирках, ураження печінки (часто з жовтяницею) та нервової системи.
Для попередження виникнення та розповсюдження захворювання Кам’янець- Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує:
• Захищати власні оселі, господарства, харчові об’єкти, тваринницькі ферми, джерела водопостачання від проникнення на них гризунів, за потреби проводити дератизаційні заходи.
• Вакцинувати сільськогосподарських та домашніх тварин (собак) проти лептоспірозу;
• Під час польових робіт, риболовлі, на полюванні, на сінокосі в заболоченій місцевості, при догляді за хворими тваринами дотримуватися правил особистої гігієни: одягати спецодяг, рукавиці, використовувати закрите гумове взуття. Після перебування у підвальних приміщеннях ретельно мити руки, обробляти їх дезінфікуючими засобами.
• Не вживати сиру воду з неперевірених джерел та відкритих водоймищ, не мити такою водою руки, обличчя, посуд, овочі та фрукти.
• Не споживати м’ясо і сире молоко хворих на лептоспіроз тварин.
• Під час перебування в укриттях, зберіганні харчових продуктів в підвалах, погребах захищати харчові продукти та воду від гризунів ( використовувати ємкості, контейнери з кришками).
В літній період рекомендуємо купатися лише в спеціально відведених місцях, не ловити рибу в потенційно заражених водоймах, не ходити босоніж по заболоченій місцевості.
Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати!
Кам’янець- Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області