A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Про якість води, яку ми споживаємо.

Дата: 22.05.2019 11:42
Кількість переглядів: 401

Фото без описуВиконувати свою виключно гігієнічну роль питна вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. В іншому разі - неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, гельмінтози, тощо.

          Згідно з існуючими вимогами питна вода має не містити патогенних збудників, яєць та  личинок гельмінтів,    токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей ,  мати комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку, тощо.

         Особливу увагу потрібно звернути на колодязну воду колективних та приватних криниць, тому  що  не завжди  джерельна, колодязна вода на практиці виявляється необхідної якості.

         Найбільш поширеною проблемою є забруднення води питної, особливо криничної, нітратами.

         Забруднити  питну воду нітратами можуть   весняні паводки,  дощі, грунтові  води і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві,    що можуть потрапити в колодязь.  Сприяє цьому і  неналежне облаштування колодязів (відсутність відмосток, дашків, кришок), розміщення в санітарній зоні колодязя гноївок, септиків, смітників, нерегулярна очистка та дезінфекція існуючих криниць, тощо.

          Така нітратна вода надзвичайно небезпечна для організму, особливо з перших місяців  та до 3-х років життя дітей, вагітних жінок, адже може викликати  у дітей так звану воднонітратну метгемоглобінемію. Це таке отруєння, внаслідок якого розвивається кисневе голодування організму, що призводить до важких наслідків, і навіть смерті. Тому заборонено використовувати воду з криниць і каптажів, у яких вміст нітратів перевищує нормативний показник — це 50 міліграмів на 1 дм3 води.

         До слова, забруднена нітратами навіть у небезпечних  дозах вода — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак. Але її можна використовувати виключно для прибирання приміщень, прання білизни тощо.   До того ж, кип'ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки, збільшує її токсичність  удвічі.

          Отже, будьте уважними до свого здоров'я та здоров'я своїх дітей,  не полінуйтеся та зробіть  лабораторні дослідження води з колодязів. 

            Відповідно до статті 7 Закону України «Про питну воду» за належне дотримання екологічних вимог та санітарного законодавства щодо якості питної води, що подається населенню, несуть відповідальність місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування. Це стосується комунальних водогонів, водогонів населених пунктів та криниць громадського користування. Вони ж повинні забезпечити постійний контроль якості питної води.

            За стан криниць індивідуального користування та якість води в них несуть відповідальність їх власники.

           Населенню небхідна інформація  щодо якості води, що споживається.

           Це можна визначити тільки шляхом проведення лабораторних досліджень проб води. В нашому районі ці дослідження на платній основі проводить Чемеровецьке районне лабораторне відділення Державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України»   за адресою : смт. Чемерівці, вул. Поповича, 2, тел. 9-10-16                                  

              Ціна одного дослідження води на вміст нітратів складає 70,26 грн з ПДВ, вартість визначення інших показників складе до 1000 грн з ПДВ в залежності від виду та кількості показників.

           Окрім цього надаємо практичну консультацію громадянам щодо дезінфекції води в колодязях громадського або індивідуального користування таблетованим засобом «Бланідас 300»

              Прейскурант цін на лабораторні дослідження питної води і послуги що виконуються, затверджений наказом ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України» № 14-адм.  від 09.04.2019 року. 

 

Завідуючий Чемеровецьким районним

лабораторним відділенням 

ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»                                  В.П.Мазур                               

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь