Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Подбаємо про зелень разом

Дата: 17.07.2020 15:34
Кількість переглядів: 431

Фото без описуОстаннім часом на території нашого району відбувається активне поширення одного з карантинних об’єктів – американського білого метелика. 

Американський білий метелик (HyphantriacuneaDrury) - багатоїдний карантинний шкідник. Пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найулюбленішими культурами є шовковиця, клен американський, бузина, волоський горіх, хміль, вишня, слива, яблуня, айва та інші плодові культури.

 

  Чужорідний вид. Батьківщиною американського білого метелика є Північна Америка. В Європу, а саме в Угорщину, американський білий метелик (АБМ) був завезений з вантажем із Північної Америки у 1940 році. В Україні його вперше виявлено у 1952 році в Закарпатській області. А з 1966-го відбулося поступове розповсюдження його в інші регіони країни.

 

  В Україні живлення гусениць АБМ відмічено більш як на 250 видах плодових і декоративних порід, і тому характеризує його як винятково агресивного і небезпечного шкідника, здатного завдати великої шкоди насадженням.

Зовнішні ознаки шкідника

   Американський білий метелик - білосніжний, із шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовто-коричневими цяточками на крилах. Голова, груди, ноги і черевце вкриті білими волосинками. Вусики чорні з білим запиленням: у самців перисті дворядно-гребінчасті, у самиць - дворядно-пильчасті нитчасті. Розмах крил метелика 25–36 мм (іноді 40–50 мм), довжина тіла 9–15 мм. Живе 8–10 діб.

 

 

Розмноження та розвиток

Метелик розвивається у двох генераціях. Літ метеликів починається при сумі ефективних температур вище 8,5оС , масовий - при 15оС. Виліт метеликів навесні відбувається недружно, розтягуючись іноді до місяця. Перші метелики з’являються наприкінці квітня-початку травня. Літають вони 25–30 днів, тільки вечорами та вночі.

 

Самки відкладають яйця на верхній і нижній боки листків та на трав’яну рослинність групами по 300–500 яєць, укриваючи кладку тонким прозорим пушком.  Розвиток яєць, залежно від температури, триває від 6 до 15 днів.  

Тривалість розвитку гусениць - 45–54 діб. За цей час вони линяють 6–7 разів.  

 

 

На розвиток лялечки потрібно 9–14 діб. 

Гусениці повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною, що призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їхнього послаблення. Знижується урожайність і захисна, декоративна, естетична функції насаджень. У плодових дерев урожайність зменшується до 20%, а при 75% ураження урожай практично відсутній. Через 1-2 години після відродження гусениця починає живитися і будувати гніздо. Ознаки гусениці: від світло-салатового до коричнево-сірого кольору, опушені, на спинній частині є два ряди чорних бородавок і три ряди оранжево-жовтих бородавок з боків; голова блискуча чорна (іноді коричнева).  В кінці 5-го віку гусениці  залишають гніздо і розповзаються по всьому дереву,  а при відсутності корму мігрують на інші дерева. Гусениці, що відродилися, починають шкрябати епідерміс листя.   Життя гусениць триває 35-45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної  шкоди рослинам. Гусениці АБМ  надзвичайно шкодочинні,  повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві  здатні повністю його знищити. Типовим місце живленням АБМ є насадження у населених пунктах, присадибних ділянках, парках, садах, уздовж доріг. Джерелом заселення шкідника залишаються і лісосмуги, де концентрується більшість його гнізд, а це викликає реальну загрозу розселення на прилеглі промислові сади. Літ метеликів другого покоління починається у другій половині липня. Метелики цього покоління відкладають до 2500 яєць. 

 Зимують лялечки під відмерлою корою дерев, рослинними рештками, в тріщинах ґрунту і щілинах парканів, під навісами та в інших захищених місцях. Навесні після переходу середньодобової температури вище 10оС закінчується їх розвиток, який триває 2–3 тижні.

Заходи боротьби

Агротехнічний метод - збір та знищення гусені та кладок яєць. Гілки з гніздами обрізають і спалюють. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють. Для ліквідації вогнищ американського білого метелика обробляють плодові сади та лісосмуги інсектицидами дозволеними до використання в Україні.
Українськими науковцями досліджено, що у боротьбі із американським білим метеликом доцільно включати в систему заходів захисту використання інсектицидів різної дії, що рекомендовані для боротьби із лускокрилими шкідниками зокрема: Бі -58 новий – 0,8- 2 л/га; Карате Зеон 050 ЕС- 0,4 л/га; Каліпсо 480SC – 0,25 л/га; Конфідор - 0,2- 0,3 л/га; Моспілан – 0,33 кг/га; Матч-050ЕС-1л/га,Номолт-0,7л/га
.
   Інсектициди застосовують у період появи гусениць ІІ-ІІІ віків як першої, так і другої генерації. У зоні поширення шкідника, особливо в населених пунктах, рекомендується застосування бактеріальних препаратів Актофіт – 2 л/га та Скарадо М - 3-5 кг/га, Гаубсин -10 л/га. Застосування активних засобів захисту має бути з урахуванням антирезистентних заходів, щоб шкідник не набув звикання до будь-якого інсектициду та біологічно активних речовин. Витрати робочого розчину - 2–10 л на 1 дерево, залежно від розміру крони. До захисних заходів належить також обстеження восени та навесні кори дерев. Стовбури дерев очищають від відмерлої кори, рештки разом із зимуючими лялечками спалюють, а стовбури білять вапном, пристовбурні кола перекопують.

Американський білий метелик визнаний об’єктом зовнішнього і внутрішнього карантину. Для забезпечення надійного захисту багаторічних насаджень від шкідника слід дотримуватись цілої низки заходів та строків їх виконання. Об’єднання цих заходів у певній послідовності і є системою інтегрованого захисту.

Для вдалого знищення цього небезпечного шкідника, пересічні громадяни не повинні стояти осторонь, проявляючи байдужість до стану навколишніх насаджень, а бути свідомими, щодо важливості проведення захисних заходів і намагатись самостійно боротись із його розповсюдженням. Тому, слід регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, а також звертати увагу на інші насадження, які нас оточують.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь