A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Так народилась НАЦІЯ

Дата: 21.08.2020 15:13
Кількість переглядів: 727

Фото без описуЗ нагоди осново державного свята – Дня незалежності України  на центральній площі селища Чемерівці встановлено Національно-патріотичну стелу з  фото-розповіддю про те, як народжувалась гідність, як виборювалась свобода та формувалась нація гордих і незалежних українців з часів Київської Русі і до наших днів.

1 стенд. Київська Русь. Народ Київської Русі створив багату, самобутню і на той час високу матеріальну і духовну культуру. Центром міжнародної торгівлі був Київ. Князь Володимир запровадив християнство, кириличну писемність, тризуб на монетах. Ярослав Мудрий уклав збірник законів «Руська правда», створив школу і бібліотеку при Софійському соборі, налагодив тісні зв’язки з Європейськими державами. Це були міцні основи першої української державності, що провіщало українцям вільне і незалежне існування.  Тризуб Володимира Великого став гербом України, а Софія Київська величною пам’яткою християнства світового значення.

Стенд 2. Галицько-Волинська держава.    Галицько-Волинська держава продовжила історію державності Київської Русі і стала головним політичним центром України в 12-14 столітті. Найбільшого економічно-культурного піднесення та політичного посилення здобуто за правління князя-короля Данила Романовича Галицького.  Могутній правитель, політик і дипломат, полководець і хоробрий воїн, він захищав українські землі під час феодальної роздробленості. Збудував нові міста, запровадив відповідні державні адміністративні форми, зміцнив міжнародний авторитет. А це сприяло консолідації слов’ян та усвідомленню власної самобутності.

                 Добра згадка про ті часи – чудове місто Львів, Луцький замок, храм Святого Пантелеймона.

Стенд 3. Доба козацтва.     Українське козацтво, Запорізька Січ – незалежна військова республіка, зразок демократизму і самодисципліни, колиска української державності. Суворе законодавство, високоосвічений командний склад і відважне воїнство. Виняткову роль в цьому відіграв гетьман Богдан Хмельницький. Він очолив Національно-визвольну війну українського народу. Осмислюючи досвід визвольної боротьби, сформулював ідею створення незалежності української державності і розпочав здійснення своєї мети. Домігся визнання української козацької держави як суб’єкта міжнародного права.  Звитяжні перемоги козаків у битвах з турецьким, польським і московським військом, визволення Європи від османів – це героїчні сторінки. А запорозьке козацтво – це гордість української нації, найвищий злет у її віковічному розвитку.  За правління Івана Мазепи і Пилипа Орлика зроблені успішні кроки по розбудові незалежної України про що яскраво свідчить перша в світі Конституція Пилипа Орлика.

Стенд 4. Національне відродження.     Національне відродження 18 століття яскраво започаткував філософ і просвітитель Григорій Сковорода, який сприяв формуванню української нації. Його ідеал – людина з високою гідністю.  Автором перших літературних творів українською народною мовою, славнозвісної «Енеїди» був Іван Котляревський. Активну громадсько-політичну діяльність у 19 столітті проводили члени «Руської трійці», розширюючи сферу використання української мови серед населення та в державних установах. Кирило-Мефодіївське братство відіграло визначну роль в розвитку національно-політичної й історичної думки, становленні української ідеї. Тарас Григорович Шевченко був активним членом братства, а його творчість стала основою формування української нації. Великий Кобзар – це могутнє джерело національної свідомості, символ України. Шевченків заповіт: «Свою Україну любіть. Любіть її во время люте, в останню тяжкую мінуту. За неї Господа моліть.»

Стенд 5. Визвольні змагання.   Виборювання української державності у 1917-1921 роках – це драматичний, вкрай суперечливий період української національно-демократичної революції. Ключовим її рушієм був український народ і його політична еліта. Доба Центральної Ради на чолі з Михайлом Грушевським, доба Гетьманату Павла Скоропадського, доба Директорії Української Народної Республіки з Винниченком, а потім з Петлюрою на чолі.

               Пройдено шлях від ідей політичної автономії та федерації до усвідомлення власної державної незалежності. Затверджено державні символи, визначено кордони, надано офіційний статус українській мові, закладено традиції національного війська та боротьби за незалежність.

                Четвертим Універсалом Української Центральної Ради у січні 1918 року Українська Народна Республіка проголошувалась самостійною, незалежною, вільною і суверенною. Захистити українську державність не вдалося, але ця гостра боротьба за незалежність України і її державність, піднесли національну свідомість українського народу.

Стенд 6 . Боротьба за українську державу.    Визвольний рух і нова  третя спроба утвердити незалежність України припадає на середину 20 століття. 15 березня 1939 року  Карпатська Україна проголосила незалежність, обрала Сойм, прийняла Конституцію і вибрала президентом Августина Волошина. Короткочасне існування цієї держави стало символом національних прагнень українців напередодні Другої світової війни. Карпатські січовики зі зброєю в руках боролись  за незалежність проти угорської агресії.  30 червня 1941 року у місті Львів, під час німецької окупації, Українськими національними зборами проголошено декларацію про відновлення Української Держави. Тимчасовий уряд очолив Ярослав Стецько. За декілька днів лідер націоналістів Степан Бандера і Ярослав Стецько були заарештовані.   Боротьба нації продовжується через створення повстанських військових формувань. Всі  вони мали власне бачення відродження незалежної соборної держави, але прагнення у них було одне – незалежна українська держава.

 

Стенд 7. Шлях до незалежності.   Вихід з тоталітарної комуністичної системи і здобуття незалежності у 1991 році – це відновлення суверенітету Української держави.

Відзначаючи 29-ту річницю ухвалення Акта проголошення незалежності України, ми вшановуємо патріотизм тих українців, які підняли синьо-жовтий прапор у Верховній Раді у 1991 році. Ми вдячні борцям революції на граніті, помаранчевої революції і революції гідності за національну єдність. Ми схиляємо голови перед кожним воїном і волонтером, які захищають

Стенд 8 . Так народилася нація.      Ми – українці, які перед усім світом засвідчили своє прагнення до вільного і щасливого життя. Нездоланне прагнення жити разом в своїй соборній державі народжує націю. Україна – це незалежна держава української нації.

             Тризуб і християнська віра у нас від Володимира Великого. Блакитно-жовтий державний прапор кольорів Данила Галицького. Гордий дух і звитяга від козацької доби. Літературна українська мова і Гімн – епохи національного відродження. Наша національна гідність формувалась на Майдані і допомогла народитись нації українців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь