Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Культурні послуги в ОТГ для людей поважного віку: сутність, проблеми, перспективи

Дата: 22.10.2020 09:41
Кількість переглядів: 555

Фото без описуОдним із напрямків діяльності Хмельницького регіонального центру підвищення кваліфікації є науково-методична діяльність. Працівники і викладачі центру готують науково-практичні, навчально-методичні, інформаційні матеріали й видання; на базі центру з року в рік проводяться соціологічні дослідження й опитування. Не став виключенням і 2020 рік. Цікавою й емоційно-насиченою була участь в культурно-мистецькому проекті під назвою «Культура проти «ейджизму»: дослідження культурних послуг для осіб похилого віку в ОТГ». Проект реалізовувався громадською організацією «Інститут соціальної політики регіону» (м. Харків) за підтримки Українського культурного фонду[1] протягом червня-жовтня 2020 р. в п’яти областях України – Запорізькій, Івано-Франківській, Миколаївській, Харківській та Хмельницькій. Координаторкою проекту у Хмельницькій області була Тетяна Гаман — заступник директора центру.

Понад 20 фокус-групових інтерв’ю з більш ніж 200 респондентами, понад 350 анкет із актуальною інформацією, майже 50 годин аудіо- та відеозаписів першоджерел в п’ятнадцяти громадах різних регіонів України.

Такі результати проекту по Україні. В Хмельницькій області дослідження проводиться в 3-х ОТГ: Дунаєвецькій міська, Чемеровецькій селищній та Новоушицькій селищній. Навіть карантин і перебування в жовто-помаранчевих зонах не завадив живому спілкуванню в фокус-групах, окремі з яких відбувалися в режимі ZOOM-конференції. Слова глибокої вдячності організаторам і учасникам дослідження з кожної ОТГ Хмельниччини.

Досвідчені посадові особи місцевого самоврядування знають, що вивчення думки членів громади є неодмінною складовою планування, прийняття та організації виконання управлінських рішень. Одночасно, владні починання, що не враховують «voxpopuli», почасти грішать на необґрунтованість, провокують нерозуміння з боку громади і, відповідно, формують небажання брати особисту участь в реалізації навіть очевидно потрібних ініціатив.

Тож, мета зазначеного проекту – зібрати, систематизувати та надати для використання представникам органів публічного управління інформацію щодо якісних та кількісних показників культурних послуг, що надаються особам похилого віку як в новоутворених, так і у «досвідчених» ОТГ.

Особливий акцент в досліджені робився саме на «польову» роботу, на живе безпосереднє спілкування як з надавачами таких послуг, так і з їх отримувачами. Це дозволило отримати унікальну емпіричну інформацію, з’ясувати особисте ставлення людей поважного віку до особливостей культурної, інформаційної і навіть освітньої політики нашої держави.

Серед інших проблемних моментів, що опинилися у фокусі уваги дослідників можна назвати: стан та доступність об’єктів інфраструктури (будинки культури, бібліотеки, сільські клуби тощо); можливості для активного дозвілля осіб похилого віку в громадах; досвід та масштаби спонсорської/благодійної підтримки культурних ініціатив в ОТГ. Окремо вимірювався показник, надзвичайно актуальний саме в контексті децентралізації – оцінки населенням старшого покоління – літніх людей —  тих перспектив, які можуть відкритися для розвитку культурної сфери саме у новоутворених ОТГ.

Варто відзначити, що не дивлячись на карантинні обмеження, наближення нового навчального року та «гарячого» етапу виборчих перегонів, переважна більшість керівників цільових громад створило команді Проєкту всі умови для комфортної дослідницької праці з особами поважного віку, працівниками закладів культури, керівниками творчих аматорських колективів, лідерами громадських та ветеранських організацій тощо.

Отримана інформація буде систематизована у вигляді аналітичного звіту, що буде виданий тиражем понад 200 екземплярів, розповсюджений серед працівників органів публічної влади та науковців. Електронний варіант аналітичного звіту буде найближчим часом відкритий для ознайомлення всім зацікавленим особам.

 

[1]Матеріал підготовлено за результатами проекту, реалізованого за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

Зміст публікації не є офіційною позицією Українського культурного фонду.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь