Чемеровецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Зі сторінок газети "Нове життя"

Дата: 12.03.2021 14:53
Кількість переглядів: 610

Фото без описуОлександр СОБАНЬ: «Жити працюваи так,щоб після тебе залишилися добрі справи»

Робочий день Чемеровецького селищного голови Олександра СОБАНЯ розпочинається о 7 ранку і триває до 19, а то й до 21 години. Очільника громади за справами в кабінеті чи на об’єкті можна побачити й у суботу, а коли на кону реалізація чергового масштабного проєкту - він працює без вихідних. Така констатація факту - не для піару, а для того, аби показати читачам, зокрема, жителям Чемеровецької територіальної громади, що тільки щире бажання працювати, професійний підхід до вирішення проблемних питань забезпечують благоустрій населених пунктів, покращують матеріально-технічний стан закладів освіти, культури, виводять життя в селі на новий рівень, де є вуличне освітлення, водозабезпечення тощо. Наразі Чемеровецька громада – а це 46 населених пунктів - серед кращих територіальних громад України. Її план розвитку кладуть в приклад іншим. В той же час Олександр Володимирович докладає всіх зусиль, щоб ці позиції зберегти в першу чергу для жителів населених пунктів  громади. А це – щоденна титанічна праця, плани, проєкти… Саме з цього й розпочинаємо  спілкування з Олександром Собанем – керівником громади, авторитетним колегою, батьком і просто людиною.

- Олександре Володимировичу, оскільки попередніх  чотири з половиною роки Ви очолюєте Чемеровецьку територіальну громаду, то доречним буде розпочати нашу розмову саме зі щоденних клопотів селищного голови та досягнень громади в цілому, до прикладу, за минулий рік.

- Погоджуся ще й для того, аби коротко прозвітувати про роботу за 2020 рік, який видався напрочуд складним, зважаючи на пандемію коронавірусу, яка практично вибила всіх зі звичної колії.

Відтак, за кошти обласного бюджету проведено будівництво водозабірної свердловини в Чемерівцях, реконструкцію частини водопроводу в Крикові, нове будівництво зовнішніх мереж водопостачання в селі Чорна. З місцевого бюджету громади профінансовано будівництво водопроводу від існуючої свердловини в Андріївці до існуючої водонапірної башти у Вишневому, капітальний ремонт (вимощення бруківки)  тротуарів по вулицях Миру та Центральній( від НВК №2 до автостанції) у Чемерівцях,  капітальний ремонт тротуару по вулиці Центральній між Чемерівцями та Бережанкою, реконструкцію зовнішніх мереж водопостачання  у Кугаївцях.

Стосовно закладів освіти, то вдалося завершити реалізацію проєктів щодо реконструкції та модернізації приміщень Чемеровецького НВК №1 та Жердянської ЗОШ І-ІІІ ступенів згідно  Концепції «Нова українська школа». Проведено реконструкцію першого поверху з облаштуванням внутрішнього туалету та кімнати для занять лікувальною фізкультурою з придбанням меблів та обладнання у приміщенні Інклюзивно-ресурсного центру. Забезпечено організацію освітнього процесу в умовах карантину.

Приділяли та приділяємо увагу питанням соціального характеру. Опікуємося літніми людьми, розширюємо види соціальних послуг, зокрема, відкрили пральню у селі Біла для обслуговування  підопічних довколишніх сіл. Вирішуємо проблемні питання сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах,  займаємося оздоровленням дітей різних категорій.

  Розширили спектр адміністративних послуг для мешканців громади, доповнивши їх перелік послугами соціального характеру. Сьогодні ЦНАП також надає комплекс послуг «Е-малятко», задовільняє потреби у послугах власників транспортних засобів.

Розпочато також ряд проєктів, які матимуть продовження в поточному році.

- В цілому 2020-ий став для Вас не лише новим перехідним роком, а й початком нової каденції. Крім того, що потрібно завершити розпочаті об’єкти, над реалізацією яких планів працюєте наразі?

- Планів, проєктів, задумів  чимало. Розпочну, мабуть, з того, що робимо вже сьогодні. Зокрема, це прокладання водогону в Почапинцях (реалізація проєкту запланована на два роки) та в Сокиринцях. В перспективі – буріння свердловини в Кормильчі, прокладання водогону в Жерді, Чорні, Слобідці-Смотрицькій, Вікторівці, Хропотові, Вишнівчику. Вже працюємо над освітленням населених пунктів, які увійшли в громаду минулого року. Наразі це Вишнівчик.

Крім поточних ремонтів доріг комунального значення з біло-щебеневим покриттям, в планах – заасфальтувати дорогу по вулиці Миру в Чемерівцях (від стадіону - до очисних споруд) та від Свіршківців до Демківців. Цьогоріч також стартує масштабний проєкт державного значення – це капітальний ремонт дороги від Сатанова до Кам’янця-Подільського.

Чимало напрацювань маємо  в галузі освіти. Найперше – проєкт співфінансування капітального ремонту Чемеровецького ясла-садка №1 «Дзвіночок» (близько 8 мільйонів гривень), утеплення Більської ЗОШ, завершення утеплення Чемеровецького НВК №2, завершення ремонту Летавської ЗОШ, реконструкція системи опалення в дитсадках Зарічанського старостату, придбання нового шкільного автобуса.

Спільно з інвестором вже працюємо над ремонтом підлоги в глядацькій залі та на сцені Більського будинку культури, а в галузі спорту запланували створення футбольної команди, яка представлятиме нашу громаду на рівні області.

З кінця минулого року баланс громади поповнився закладами медицини. Відтак, реконструкція газового котла і налаштування системи опалення в Свіршковецькій  лікарській амбулаторії дали нам чималу економію теплоенергії. Наразі проводиться ремонт санвузла у поліклінічному відділення лікарні, а для капітального ремонту даху Зарічанської  лікарської амбулаторії, на базі якої буде створено центр безпеки, готуємо проєкт. З настанням тепла розпочнеться ремонт даху та заміна вікон у терапевтичному відділенні лікарні.

- Очолювати успішну громаду – відповідально. На кого покладаєтеся в роботі, хто є підтримкою?

- Колектив громади, мої заступники – це злагоджена команда ініціативних, відповідальних людей, з якими легко працювати, які розуміють з-півслова і є саме тією підтримкою, якої потребує керівник, приймаючи важливі рішення. У вирішенні масштабних питань добрими друзями вже давно стали депутати-земляки всіх рівнів, керівники агроформувань, представники бізнесу, актив. В такому тандемі нам вдається зробити чимало позитивних змін для жителів сіл громади.

- Про роботу ми можемо розмовляти до безкінечності. Але є й інший бік Вашого життя, який розпочинається з Вашого дня народження…

- Я народився 15 вересня 1968 року в селі Новокиївка Снігурського району Миколаївської області. Так склалося, що доля пов’язала з Чемеровеччиною. У 1985 році закінчив Жердянську ЗОШ, а потім був призваний на строкову службу. Вищу освіту здобув у Кам’янець-Подільському педагогічному інституті, одержавши диплом за фахом вчителя історії, суспільствознавства і права.

З 1992 по 2011 рік – вчитель історії Гуківської середньої школи, директор Гуківської, Андріівської ЗОШ, Летавського НВК.

Управлінська біографія розпочалася з посади голови Гусятинської районної державної адміністрації Тернопільської області. Пізніше працював заступником голови Городоцької РДА Хмельницької області, Кугаєвецьким сільським головою. Це був суттєвий досвід перед обранням мене у грудні 2016 року Чемеровецьким селищним головою. У жовтні 2020-го жителі громади висловили мені свою довіру вдруге.

- Сім’я – фортеця, сім’я – сенс життя… Як реагує на Вашу постійну зайнятість та заклопотаність Ваша сім’я?

- Підтримує, розуміє і терпить. Я дякую за це своїй дружині, дітям, батькам, дякую і низько кланяюся за те, що завжди поруч, що дають сили і надихають. Сім’я – це основа основ, справжня фортеця, за стінами якої надійно, легко і по-справжньому щиро.

- Гордість кожного батька - це його діти. Які життєві принципи Ви виховували у своїх дітях?

- Найперше – це людяність. Незважаючи на обставини, завжди залишатися людяними. І мої діти засвоїли це правило.

Разом з дружиною ми прагнули дати їм якісну освіту, яка забезпечила їм можливість адаптуватися до сучасного життя, вимог часу, бути конкурентними, досягати мети. Я щиро пишаюся сином Володимиром, який наразі працює в компанії «Епіцентр Агро», донькою  Олесею, яка завдяки знанням та бажанню самореалізовуватися працює за кордоном. Я гордий і щасливий, що маю таких дітей, і в сто разів щасливіший, що став ще й дідусем. Наша Полінка – це іскорка, яка запалює позитивом і радістю.

- З чим пов’язані Ваші найбільші хвилювання та тривоги?

- Дуже турбує ситуація з COVID-19, яка наразі знову набирає обертів. Хмельниччину оточують області, які вже потрапили до червоної зони поширення захворювання. Зростає ризик масового зараження населення нашого краю.  Вірус став набагато агресивніший, а вакцинація не проводиться. За таких умов матимемо черговий локдаун з усіма його обмеженнями, що потягне за собою і фінансову нестабільність.

- Ваше життєве кредо.

- Жити і працювати так, щоб після тебе залишилися добрі справи.

- Що найбільше цінуєте в людях?

- Перше – порядність, друге – професіоналізм. Саме через таку призму оцінюю людину, і коли просто спілкуюся, і коли планую співпрацю. Якщо людина порядна, її професійні навики можна вдосконалити. Але ніяк не навпаки.

- Чи розчаровували Вас люди і як часто?

- На жаль, зневіра в людях - це явище, з яким стикався не раз. Найбільше розчаровуюся в людині, котра після того, як їй  десять разів допоміг, а один відмовив,  лиє бруд на тебе та твою сім’ю.

Догодити всім просто неможливо, особливо, коли людина не хоче зрозуміти, що аргументоване слово «ні» набагато краще, ніж порожні обіцянки.

- Розумію, що питання про вільний час, зважаючи на Ваш графік, дещо недоречне, але все ж запитаю: яким уподобанням віддаєте перевагу поза роботою?

- Я люблю риболовлю, на якій останній раз відпочивав десь два роки тому. Пригадую, свій найбільший улов – 9-кілограмовий короп.

-  Кажуть, щоб мрія збулася, про неї потрібно мовчати, тому запитаю по-іншому: чи мрієте Ви і чи вірити в мрію?

- Мрія повинна бути в кожної людини. Вона стимулює, надихає, веде вперед… Коли вдається реалізувати один задум, я планую інший. Так  триває життя, в якому кожного веде своя мрія.

- Я щиро дякую за розмову і бажаю Вам, Олександре Володимировичу, щоб Ваші мрії завжди здійснювалися, а очолювана Вами громада була заможною і успішною.

Бесідувала Ілона ГОНТА.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь